Eteriniai aliejai pagal došas

Pagal penkių pirmapradžių elementų pasiskirstymą organizme Ajurvedoje yra išskiriamos trys došos – Vata, Pitta, ir Kapha. Žmogaus organizme jos turėtų būti subalansuotos, bet dažniausiai viena ar dvi došos yra vyraujančios ir nuo jų priklauso žmogaus būdas, kūno sandara ir sveikata.

Kaphos atstovai dažniausiai nejudrūs, turintys viršsvorio, jų plaukai ir oda riebūs, vargina akne bėrimai, poros išsiplėtusios. Kaphos pertekliaus sumažinimui naudokite žvalinančius, šildančius eterinius aliejus: baziliko, kalendros (coriander), eukalipto, kadagio (juniper), citrinos, rozmarino.

Vatos atstovai pastoviai jaudinasi, nepagrįstai įtarūs, linkę į vidurių užkietėjimus. Turi jautrią odą ir plaukus, kuri iššaukia „sutrauktos“ ir sausos odos pojūtį. Vatos pertekliaus sureguliavimui rinkitės raminančius ir šildančius eterinius aliejus: gvazdikėlių, bosvelijų (frankincense), levandų, rožinių pelargonijų (rose geanium), apelsinų (citrus sinensis, sweet orange), ylang-ylang.
Pitos atstovai gali būti dirglūs. Jų širdies ritmas yra dažnesnis, oda linkusi į bėrimus ir uždegimus. Pitos pertekliaus mažinimui rinkitės šaldančius ir raminančius eterinius aliejus: pankolio (fennel), jazminų, mėtos, rožės, santalmedžio, auksabarzdžių (vetiver, cuscus grass).
 
Galite pasilepinti nuostabia doša-spa procedūra namie:
Kapha – į pilną vandens vonią įdėkite citrinos žievę, šakelę šviežio arba žiupsnelį džiovinto rozmarino ir šviežio baziliko, o taip pat keletą lašų jums patikusio eterinio aliejaus iš ankstesnio sąrašo;
Vata – į nedidelį apelsiną įsmeikite keletą gvazdikėlių (prieskonių) ir įdėkite į vonią su vandeniu, taip pat įdėkite šakelę šviežios ar džiovintos levandos ir įlašinkite keletą lašų patikusio eterinio aliejaus iš sąrašo;
Pita – įmeskite į vonią didelę saują rožių žiedlapių ir šakelę šviežios mėtos, įlašinkite keletą lašų eterinio aliejaus iš pasiūlyto sąrašo.
 
 
Eteriniai aliejai padėsiantys atgauti satvinę (ramybės) būseną
 
Vata tipui
Nerimas: apelsinas, benzoinas, bergamotė, vanilė, auksabarzdė (vetiver), pelargonija (geranium), nardų (spikenard), vaistinė šventagaršvė (angelica, Archangelica officinalis), jazminai, ylang-ylang, himalajų kedras (cedarwood, cedrus deodara), kiparisas (cypress), levanda, bosvelija (frankincense), citrinžolė, rausvoji dalbergija (rosewood, Dalbergia frutescens), santalmedžio, viksvuolė (cyperus, nagarmotha), šalavijas muskatinis (clary sage).
„Skraidymas padebesiais“, atitrūkimas nuo realybės: auksabarzdė (vetiver), nardų (spikenard), vaistinė šventagaršvė (angelica, Archangelica officinalis), bobramunis (Chamomile Roman), ramunėlės, santalas, eukaliptas.
Silpnumas: bazilikas, vaistinė šventagaršvė (angelica, Archangelica officinalis), kardamonas, rozmarinas.
Nuotaikų kaita: benzoinas, bergamotė, pelargonija (geranium), bosvelija (Frankincense), rožmedžio (Rosewood), šalavijas muskatinis (clary sage), kvapiųjų kanarių (Elemi).
Nesugebėjimas sukaupti dėmesį: bazilikas, kiparisas (Cypress), citrina, citrinžolė, petitgrain (karčiavaisio citrinmedžio lapų), rožė, rozmarinas.
Išsiblaškymas: apelsinas, bazilikas, kiparisas (Cypress), rozmarinas.
Nemiga: apelsinas, bazilikas, levanda, mandarinas, neroli (karčiavaisio citrinmedžio žiedų), bobramunis (Chamomile Roman), rožė, rozmarinas, ramunėlė, čiobrelio (Thymus).
 
Pitta tipui
Pyktis: agurklė (Borage), kardamonas, kalendra (Coriander), lotosas, muskusas, ramunėlė, jostra (Plumeria, Champa fower), šafranas.
Užsispyrimas: levanda, pipirmėtė.
Savimeilė, pasipūtimas : jazminas, kraujažolė (Yarrow).
Įžeidumas: pelargonija (geranium), kraujažolė (Yarrow), chna (Henna).
Valdingumas: pelargonija (geranium), gintaras (Amber).
Nusivylimas: Azijinė centelė (Centella Asiatica, brahmi, pennywort), bobramunis (Chamomile Roman).
Dirgumas: benzoinas, kvapiosios kanangos (Ylang-ylang), levanda, bosvelija (frankinsence), bobramunis (Chamomile Roman), rožė.
 
Kapha tipui
Depresija: apelsinas, bergamotė, pelargonija (geranium), greipfrutas, citrinžolė, petitgrein (karčiavaisio citrinmedžio lapų), šalavijas muskatinis (clary sage).
„Gyvenimo džiaugsmo“ nejautimas: apelsinas, bergamotė, smulkialapė mirtenė (Cajeput), levanda, pačiulis (Patchouli), jostra (Plumeria, Champa fower).
Godumas: bazilikas, kardamonas, rozmarinas.
Prieraišumas: imbieras (Ginger), mirta (Myrtle, Myrtus), mėtų (pipirmėtės).
Nepasitikėjimas savimi: šlamutis (Helichrysum, Immortelle, Everlasting), jazminas, kvapioji kanaga (Ylang-ylang), petitgrein (karčiavaisio citrinmedžio lapų).
„Nelankstumas“: bergamotė, greipfrutas, laimas, bobramunis (Chamomile Roman), ramunėlė.
Liūdesys: melsvojo stirako (benzoinas), jazminas, melisa, neroli (karčiavaisio citrinmedžio žiedų), rožė, rožmedžio (Rosewood), šalavijas muskatinis (clary sage).
<< grįžti prie straipsnių <<

Jūsų krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias

Kontaktai

Kaunas, Kęstučio 44
Tel.: 221303, 865998012
El.paštas: kaunas@ajurvedavisiems.lt
Darbo laikas:
I - 11-19
II - 11-19
III - 11-19
IV - 11-19
V - 11-19
VI - 11-16
VII - nedirbame
 

Duomenų apsaugos politika

Mes vertiname savo klientų saugumą, tad užsakymui įvykdyti reikalingi duomenys niekada nebus perduoti tretiesiems asmenims, nesusijusiems su užsakymo įvykdymu. 

Paspausdami mygtuką "Siųsti užsakymą" Jūs sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys bus naudojami tik užsakymo įvykdymo tikslu. Jūsų telefono numeris, pristatytmo adresas ir kontaktinis vardas bus pateiktas pristatymo kompanijai ir naudojamas tik siuntos pristatymo ir įteikimo tikslu. 

Jokie naujienlaiškiai ar informacija be atskiro Jūsų sutikimo nebus siunčiama.