Kaip naudoti eterinius aliejus??? II dalis

 

Kojų ir rankų vonelės

Yra manoma, kad kojų ir rankų voneles darosi tik pagyvenę ar ligoti žmonės, tačiau  tai puiki gydymo priemonė, be to gali suteikti energijos ar atsipalaiduoti. Pagal refleksologiją, pėdos „atstovauja“ visą organizmą, gal todėl daugeliui žmonių kojų vonelės daro labai teigiamą įtaką. Manikiūro ar pedikiūro metu taip pat galite įlašinti porą lašų eterinio aliejaus į vonelę, taip suteiksite šiai procedūrai ne tik aromato, bet ir žavesio bei nuotaikos J

esential oils for foot bath or hand bath pedicure manicure

Be viso to vonelės puikiai paruošia pėdas ir rankas masažo procedūroms.

Paprastai vonelė yra ruošiama su šiltu vandeniu inde, kuriame pakankamai vietos pamerkti kojas ar rankas. Į paruoštą indą įlašinkite porą lašų eterinio aliejaus ir įpilkite desertinį šaukštą obuolių acto. Vietoj acto galite naudoti grietinėlę – joje išmaišykite eterinius aliejus prieš pildami į vandenį.

Kad kojų vonelė būtų labiau atpalaiduojanti, į indo dugną galite pridėti akmenukų ar stiklinių rutuliukų ir ant jų pastatyti pėdas.

Padėkite vieną pėdą ant kitos kojos kelio ir pamasažuokite ją kol antroji mirksta ;) .

Pamirkę kojas/rankas 10-15 min nusausinkite jas rankšluosčiu ir ištepkite geru drėkinančiu kremu ar šlakelių augalinio aliejaus į kurį galbūt norėsite įlašinti lašelį eterinio aliejaus naudoto vonelei.

Vonelės puiki pagalba esant reumatizmui, artritui, patempimas, atgaivina pavarusias ir „deančias“ pėdas. Ir nors didesnį bendrą efektą turi kojų vonelės, nepamirškite palepinti ir suteikti dėmesio savo rankoms.

 

Plaukų priežiūrai

Mes rūpinamės oda, raumenimis, kurie keičiasi senstant mūsų kūnui, o plaukai tarsi auga be niekur nieko. Jie nevysta kaip oda, nesilpnėja kaip raumenys, bet tam, kad išlaikyti juos puikiausios būklės taip pat reikia rūpesčio ir priežiūros. Kai kurie žmonės kenčia nuo plaukų slinkimo, kurį gali sukelti įvairios priežastys, kai kurių plaukai ploni. Negalima pasakyti, kad eteriniai aliejai padės nuo visų ligų, bet kai kurie jų naudojami per amžius, tam, kad turėtume puikius plaukus.

Nuo plaukų slinkimo siūloma naudoti kipariso, levandų ir rozmarino e.a. Ypatingai šiuo poveikiu garsėja rozmarinų e.aliejus. Galite jį naudoti su šampūnu ar porą lašų įlašinti į 15 ml bazinio aliejaus ir naudoti skalpo masažui. Nepakeičiamas plaukams yra simondsijų aliejus.

Nuo pleiskanų naudokite kedro, levandų, pačiulių, rozmarino ir arbatmedžio e.aliejus. Jei plaukai reibūs geriau naudoti arbattmedžio, o jei sausi – rozmarinų e.al.

100 ml šampūno reikia 2-20 lašų eterinio aliejaus. Mažesniems nei metų vaikams to daryti visai nerekomenduojama, vaikams iki 4 metų pakaks 2 lašų, vyresniems vaikams ir pagyvenusiems žmonėms reikės 10 lašų et.aliejaus. Besilaukiančioms tik 5, o paaugliams ir suaugusiems reikia 20 lašų į nurodytą kiekį šampūno.

Be jau minėtų būdų palepinti savo plaukus galite pasidaryti sausą šampūną, skalavimo vandenį ar kaukę.

Sausas šampūnas padės tuomet, kai negalite išsiplauti plaukų. Reikės 25g talko, po 4 lašus rosmarino, arbatmedžio ir levandų e.aliejų. Suberkite talką į plakiklį, uždenkite ir labai lėtai sukdami sulašinkite po vieną lašą eterinius aliejus. Naudokite šaukštą ar du tokio šampūno plaukams ir gerai iššukuokite šepečiu. Tai darykite virš vonios ar tokioje vietoje, kur būtų galima lengvai nuplauti talką iššukuotą iš plaukų.

Plaukų skalavimas nėra labai populiarus, bet jis gali suteikti blizgesio jūsų plaukams ir paklusnumo. Sumaišykite 4 šaukštus vandens, 2 šaukštus obuolių acto ir 3 lašus citrinų e.aliejaus ir naudokite paskutiniam plaukų skalavimui.

Šampūnui nuo plaukų slinkimo pasidaryti, naudokite įprastą švelnų šampūną. Sumaišykite 100ml šampūno, 15 lašų simondsijų aliejaus, 8 lašus morkų, 7 rozmarino, 7 levandų ir 2 lašus arbatmedžio et.aliejų. Naudokite kaip įprastą šampūną.

Stimuliuojantis losjonas masažui nuo plaukų slinkimo turėtų būti naudojamas rytais ant dalinai nusausintų plaukų. Masažuokite švelniai, kad neištemptumėt ir nepažeistumėt plaukų. Sumaišykite 50ml rožių ir 50ml distiliuoto vandens, 15ml obuolių acto, 5 lašus rozmarinų e.al, 6 lašus simondsijų aliejaus, 3 lašus morkų ir 3 lašus pelargonijų (geranium) eterinių aliejų. Šį mišinį laikykite šaldytuve ir kas ryta, prieš naudodami du šaukštus masažui, gerai jį suplakite.

Kaukę nuo plaukų slinkimo pasidarykite kartą per savaitę  30 min prieš plaukų plovimą. Prieš plaudami plaukus šampūną įtrinkite dar prieš sušlapindami plaukus vandeniu, tai padės pašalinti aliejų nuo plaukų. Kaukei paruošti reikės 2ml simondsijų aliejaus (40 lašų), 8 lašų nakvišų aliejaus, 2 lašų pelaronijos (geranium) ir 2 lašų imbierinės citrinžolės (palma rosa) et.aliejų..

Aliejų nuo nuplikimo labai švelniai įtrinkite į galvos odą prieš eidami miegoti. Ypatingą dėmesį skirkite praplikusioms vietoms, bet npamirškite ir plaukuotosios galvos dalies ;) . Sumaišykite 3 lašus rozmarino, 4 pelargonijų (geranium), 4 levandų, 1 bosvelijos (frankincense), 4 kipariso (cypress), 2 cinamono ir 2 kadagio ar jo uogų (juniper) et.aliejų. Naudokite tik vieną lašą šio mišinio. Geriausia užlašinkite lašą ant vieno piršto, tada įtrinkite ant kitų pirštų galiukų ir masažuokite jais galvą. Šią procedūrą atlikite kiekvieną vakarą, nepraleisdami nei vienos dienos. Kadangi procedūrai naudojami gryni eteriniai aliejai, stebėkite ar neatsiras odos sudirgimas. Jei taip nutiktų, nutaraukite procedūras. Kiekvieną kart po procedūros būtinai gerai nusiplaukite rankas, kad pasitrynęs akis ar kitas jautrias vietas nesukeltumėt sudirgimo.

 

Masažinės vonios

Masažinės vonios puiki priemonė atsipalaiduoti, padeda išsiskirstyti pieno rūgščiai iš raumenų, smagi pramoga, tad eteriniai aliejai čia tiesiog būtini. Svarbu pasirinkti tik grynus eterinius aliejus, nes jie greit išgaruoja, nėra riebūs ir neužkemša brangaus pompavimo mechanizmo.

Jei masažine vonia naudojatės keliese, verta pasirinkti antibakterinius aliejus, be to reikia rinktis švelnius, kad nesudirgintų kitų asmenų, nes svečių oda gali būti jautri. Mažai voniai reikės 6-8 lašų, o didelei 10 lašų eterinio aliejaus.

 

Pirtys, saunos

Sauna tai karšta sausa „vonia“, turkiška – karštų garų pirtis, amerikiečių saunos yra perdėm sausos, kur drėgnumas tesiekia 15 iki 30 procentų, o suomių pirtyse drėgnumas 40 proc. Skirtingose šalyse skirtingos pirčių tradicijos ir skirtingi saunų naudojimo sveikatos reikmėms metodai. Europos hidroterapistai sauną naudoja prieš masažą, kad atpalaiduotų raumenis, o Amerikoje ir Indų ajurvedinėje sistemoje pirtis naudojama po masažo, ji padeda pasišalinti išjudintiems toksinams. Šiuolaikinė medicina taip pat paaiškina pirčių teigiamą poveikį organizmui, nes „dirbtinis“ karščiavimas stimuliuoja organizmo imunines reakcijas, kraujas gamina daugiau baltųjų kraujo kūnelių, išskiriama daugiau interferono, kuris pasižymi antivirusinėmis ir priešvėžinėmis savybėmis. O taip pat į pagreitėjuusius organizmo procesus reguoja ir oda – didžiausias mūsų organas, kuris atlieka labai svarbią šalinimo funkciją. Tad bet kokiu požiūriu pirtys yra sveika, tik būtina nepamiršti gerti daug vandens. Per 15min pirtyje žmogus išprakaituoja iki 1,5 litro skysčių, tad juos būtina atstatyti. Kadangi pirtyje padažnėja širdies plakimas, žmonės su aukštu kraujospūdžiu turėtų pasitarti su gydytoju prieš eidami į pirtį. Nors, tiesą sakant, pirtyje kraujo spaudimas nepakyla, nes nuo karščio išsiplečia ir kapiliarai, padidėja jų pralaidumas, tačiau turintiems aukštą kraujo spaudimą, senyvo amžiaus žmonėms ir žmonėms su kvėpavimo problemomis reikia imtis atsargumo priemonių ir pasitarti su gydytojais.

Eropoje ir Sovietų Sąjungoje buvo astlikti tyrimai ir nustatyta, kad taškant įkaitusius akmenis vandeniu išskiriama daug neigiamų jonų, kurie įtakoja geresnę savijautą ir sveikatą. Deja kaikurios amerikietiškos elektrinės saunos nepakankamai įkaitina akmenis ir tuo pasiekiama neigiamo efekto – teigiamų jonų gausa aplinkoje.

Sporto klubuose įrengiamos saunos, nes jos skatina pieno rūgšties pasišalinimą  iš raumenų po intensyvios treniruotės, bet atminkite, kad prieš einant į sauną reikia pailsėti ir nusiprausti po vėsiu dušu.

Niekada nepilkite gryno eterinio aliejaus ant įkaitusių akmenų, tereikia 4 lašų į litrą vandens ir šiuo aromatiniu vandeniu šlakstyti akmenis. Populiariausi eteriniai aliejai pirčiai yra eukalipto, pušų ir mėtų, bet tinka ir arbatmedžio, citrinų, levandų, kvapiojo šalavijo (Clary sage), kipariso, beržo, rozmarino, laimo, greipfrutų ar bergamotės. Beje suomiai saunai naudoja beržo eterinį aliejų, nes ir sauna daroma iš šio medžio lentelių.

Galite sumaišyti šiuos eterinius aliejus ir naudoti 4 lašus mišinio litui vandens: 10 lašų santalmedžio, 5 lašus citrinų, 1 lašą benzoino, 2 lašus pelargonijų. Arba 3 lašai pušų, 3 rozmarino, 2 žaliosios mirtenės (niaouli), 2 bergamotės ir 8 greipfruto.

 

Odos priežiūrai

Daugybę kremų galima pasigaminti namuose, ir net visas odos priežiūros linijas bei serumus. Dauguma žmonių tikisi vienos nakties efekto, bet reikia kad praeitų visas odos atsinaujinimo ciklas, kad galėtum pastebėti kremo poveikį. Kuo esi vyresnis tuo šis ciklas yra lėtesnis. Vidutiniškai reikia 28 – 37 dienų, kad pastebėtumėt rezultatą. Eteriniai aliejai gali praturtinti jūsų naudojamą kremą ir suteikti jam ypatingų savybių, bet jei niekada nenaudojote eterinių aliejų, tai atlikite odos jautrumo testą prieš naudodama kiekvieną ingredientą.

Eteriniai aliejai, kurie turėtų įeiti į veido kremo sudėtį ir padėti kovoti su senėjimo žymėmis ir raukšlėmis: vaistinės ramunės (camomile geraman), morkų, kvapiojo šalavijo, pankolio, bosvelijos (frankincense), pelargonijos, levandų, miros, neroli, rožių, imbierinės citrinžolės (palma rosa), rozmarino, izopo (hyssop), kraujažolės (yarrow).

Reikėtų vengti fototoksiškų eterinių aliejų, nes su tokiu kremu negalėsite išeiti į saulę.

Odos priežiūrai galite pasiaminti ne tik kremų, bet ir kaukių, šveitiklių, tonikų.

Nepateiksime jų gamybos receptų ir būdų nes tam reikės kito straipsnio, bet galite įlašinti keletą lašų į bet kokį neparfumuotą kremą ar losjoną. 50 gramų losjono reikia 20 lašų et.aliejaus. Jei kremas skirtas vaikams ir senyvo amžiaus žmonėms užteks 10 lašų, vaikams iki 4 metų ir besilaukiančioms tereikia 4, o kūdikiams tik 2 lašų visam kremo kiekiui.

 

Inhaliacijos

Tai puikus gydymosi būdas sergant peršalimo ligom. Paprastas ir veiksmingas. Tereikia įpilti į indą karšto vandens, įlašinti 3 lašus eterinio aliejaus, pasilenkti virš indo apie 30 cm atstumu ir užsidengti galvą rankšluosčiu, taip kad jo kraštai paslėptų jus tarsi palapinėje. Užmerkite akis ir kvėpuokite giliai per nosį. Procedūra turi trukti 1-2 minutes. Jei pasidaro labai nemalonu, atsidenkite įkvėpkite kambario oro kelis kartus ir pratęskite procedūrą.  Būkite atsargūs, ypač su vaikais, kad nenusiplikytų karštu vandeniu.

Kai sunku kvėpuoti naudokite kedro, eukalipto, pušų et.aliejus.

Esant bronchitui: baziliko, benzoino, kedro, gvazdikėlių, eukaliptų, bosvelijos, pušų, santalmedžio, rozmarinų, arbatmedžio ar čiobrelių eterinius aliejus ar jų mišinį.

Peršalus tiks: lauramedžio, juodųjų pipirų, gvazdikėlių, imbiero, miros, apelsinų, pušų, rozmarinų ar arbatmedžio et.aliejai.

Kosuliui palengvinti: benzoino, juodųjų pipirų, kardamono, kedro, bosvelijos, mėtų, rozmarino ar kipariso eteriniai aliejai.

Sinusams gydyti: bazilikas, rozmarinas, arbatmedis, eukaliptas, levanda, mėta ir mairūno (marjoram) eteriniai aliejai.

 

Be jau minėtų būdų jūs galite mėgautis eterinių aliejų aromatu duše (užlašinkite porą lašų ant kempinės), pasidaryti dubens voneles, tiesiog užlašinti ant vatos ar mežiagos gabalėlio ir karts nuo karto pauostyti ar sugalvoti savo būdą. Ir neužmirškite tradicinių aromatinių lempų, kurias paprasta naudoti. Jos ne tik suteiks jaukumo, gerą aromatą namuose, bet ir tinkamą nuotaiką, padės įveikti ligas. Jei jūsų aromatinės lempos indelis yra didelis, tai puiku įlašinti keletą lašų aliejaus į vandenį, o jei indelis mažas, vietoj vandens naudokite kristalus, pvz. himalajų druskos, tai padės išvengti tuščiai kaistančio indelio ir prailgins eterinių aliejų garavimo laiką. 

<< grįžti prie straipsnių <<

Jūsų krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias

Kontaktai

Kaunas, Kęstučio 44
Tel.: 221303, 865998012
El.paštas: kaunas@ajurvedavisiems.lt
Darbo laikas:
I - 11-19
II - 11-19
III - 11-19
IV - 11-19
V - 11-19
VI - 11-16
VII - nedirbame
 

Duomenų apsaugos politika

Mes vertiname savo klientų saugumą, tad užsakymui įvykdyti reikalingi duomenys niekada nebus perduoti tretiesiems asmenims, nesusijusiems su užsakymo įvykdymu. 

Paspausdami mygtuką "Siųsti užsakymą" Jūs sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys bus naudojami tik užsakymo įvykdymo tikslu. Jūsų telefono numeris, pristatytmo adresas ir kontaktinis vardas bus pateiktas pristatymo kompanijai ir naudojamas tik siuntos pristatymo ir įteikimo tikslu. 

Jokie naujienlaiškiai ar informacija be atskiro Jūsų sutikimo nebus siunčiama.