Kaip naudoti eterinius aliejus??? I dalis

 

Visi žinome apie ypatingas eterinių aliejų savybes veikti mūsų nuotaiką. Taip pat yra daugybė informacijos apie gydomąsias šių aliejų savybes. Tačiau, kaip juos naudoti žino ne visi.

Eteriniai aliejai – tai ne tik gaivus aromatas namuose, tiesą sakant dažno aliejaus kvapas nėra malonus mūsų nosims, - tai stiprus ir galingas gamtos užtaisas, su kuriuo reikia elgtis atsargiai ir atsakingai. Šiame straispsnyje rasite saugius eterinių aliejų naudojimo būdus.

 

Oro gaivinimas

Labai nesudėtinga ir nebrangu pasidaryti oro gaiviklį pačiam. Jūs galite pasirinkti mėgstamą kvapą ir sukurti savo namų aromatą, kurio nerasite parduotuvių lentynose. Ne tik atgaivinsite patalpų orą, bet tuo pačiu ir gausite naudos iš natūralių augalų, jų terapinių savybių.

Įtraukdami į kūrybinį procesą savo šeimos narius, ypač vaikus, skatinsite jų kūrybiškumą, individualumą.

Oro gaiviklio gaminimui reikės plastikinio butelio su purkštuku (paprastai tokiu purškiame kambarinius augalus), į kurį įpilsite pusę talpos vandens. Galite naudoti filtruotą ar šaltinio vandenį, kad išvengtumėt teršalų. Įlašinkite į vandenį 8-10 lašų gaivinančio ir nuotaiką keliančio et. aliejaus ir gerai išplakite. Kai norite atgaivinti kambario orą, pakratykite butelį ir porą kartų papurkškite. Venkite poliruotų baldų, nes galite pažeisti paviršių. Paruoštą gaiviklį laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.

Gaiviklis cigarečių dūmų kvapui panaikinti – sumaišykite 3 lašus rozmarino, 3 lašus arbatmedžio ir 5 lašus eukalipto et.aliejų ir paruoškite gaiviklį anksčiau minėtu būdu.

Virtuvės kvapus panaikinsite paruošę gaiviklį iš 3 lašų pipirmėtės, 3  lašų levandų ir 4 lašų kvapiojo šalavijo (clary sage) et.al.

 

Voniai

Gryni eteriniai aliejai gali dirginti odą ir gleivinę, todėl prieš dedant į vonią juos reikia skiesti baziniame aliejuje arba nedideliame kiekyje šampūno.

Vonia su eteriniais aliejais vienas labiausiai atpalaiduojančių būdų  pailsėti, pašalinti nervinę įtampą po darbo dienos ir tiesiog atsipūsti.

Įprastai voniai reikia 7 lašų et.aliejaus. Kaip minėta, prieš tai jį reikia atskiesti. Jei oda yra jautri, pirma galite pasidaryti odos testą.

Jei aliejus į vonią dėsite tekant vandeniui, jie labai greit išgaruos, todėl patartina pirma prileisti vonią ir tuomet aliejus įmaišyti ranka.

Vaikams nuo 4 iki 12 metų, bei vyresnio amžiaus žmonėms užteks 4 lašų et.aliejaus. Vaikams nuo 1 iki 4 metų amžiaus ir besilaukiančioms moterims užteks voniai ir 2 lašų. Besilaukiančioms moterims reikia labai atidžiai pasirinkti eterinius aliejus, o nežinant savybių geriau iš vis jų vengti. Vaikams iki 1 metų užteks 1 lašo et.aliejaus voniai.

 

Mes turime praustis kasdien, kad nuplautume aplinkos teršalus nuo kūno, kad užtikrintumėm malonų kūno kvapą aplinkai. Vonia tai kažkas daugiau nei kasdienis prausimasis, kuriam užtenka ir dušo. Vonia gali būti puiki, veržli dienos pradžia, vonia gali pagydyti sužeistą ego, vonia gali nuraminti įtemptus ir skausmingus raumenis, vonia taps nuostabia įžanga intymiam vakarui ar tiesiog suteiks gilų ir ramų miegą.

Štai keletas patarimų kaip pasiruošti vonią.

Vonia dienos pradžiai: jei šiandien norite užkariauti pasaulį J, nereikia praleisti valandų ypatingose voniose. Tereikia kelių minučių 21-27 lapsnių temperatūros vonioje ir geros, energingos dainos. Kai vonia bus pripildyta vandens papildykite ją aliejais. Galite pasirinkti bet kurį ar mišinį šių aliejų: pipirmėtė, petitgrainas, rozmarinas, pankolis, kvapusis šalavijas, juodasis pipiras, jazminas.

Vonia sužeistam ego: kai jums reikia atsipalaiduoti ir palepinti save. Vanduo turėtų būti 35-38 laipsnių, įsipilkite šiek tiek putų, kad „jaustumėt prisilietimą“ kai lipsite į vandenį, vietoj elektros šviesos pasirinkite porą žvakių, kad pasaulis atrodytų geresnis J. Įsijunkite, jei galite, mėgstamą muziką (tik venkite sentimentalios ar liūdnos) ir išjunkite telefoną. Kadangi jūs turite susikoncentruoti į save, vonia truks apie 20 minučių. Rekomenduojama bet kuris iš šių aliejų ar jų mišinys: levanda, melisa, bosvelija, kedras, neroli, bergamotė, kadagys.

Vonia skaudantiems raumenims. Kad padėtumėt atsipalaiduoti raumenims, pasiruoškite šiek tiek vėsesnę vonią nei įprasta (apie 37 C lapsnius), bet kai įlipsite į vonią, atsukite karštą vandenį, kad šis taptų šiltesnis ir galėtumėt padoriai ilgai mirkti vonioje J. Prigesinti šviesas nebūtina, tačiau, kad netektų šokti iš vonios, kai raumenys ims atsipalaiduoti, patartina išjungti telefoną. Šiai voniai dar reikės 6-7 lašų bet kurio iš šių eterinių aliejų ar jų mišinio: bazilikas, neroli, mairūnas, juodasis pipiras, rozmarinas, imbieras. 

Vonia intymiam vakarui. Priklausomai nuo jūsų dienos, pasirinkite ar jus atpalaiduos vėsesnė vonia ar jums reikia aukštesnės temperatūros ir šilto vandens. Tinkamai nuotaikai sukurti, uždekite žvakę ar dvi ir įjunkite švelnią, jausmingą muziką. Jei jūsų partneris gali ir vonia pakankamai didelė, tai visai nebloga mintis – pasidalinti vonia. Pelargonijos, kvapiųjų kanangų, jazminų, petitgraino, sandalmedžio eteriniai aliejai ar jų mišinys, puikiai tiks paruoštai voniai. Romantiškai atmosferai sukurti galite į vandenį įmesti keletą rožių žiedlapių.

Vonia  giliam miegui: kai nenorite nieko daugiau, tik išsimaudyti ir įsiropšti į lovą. Labai puiku būtų jei greit palįstumėt po dušu, nusipraustumėt, ir tada dešimčiai minučių pasinertumėt į atpalaiduojančią vonią.  Vandens temperatūra turėtų būti 37-41 C laipsnių, kad nesušaltumėt jei vonioj užsibūsit 15 min. Eteriniai aliejai šiai voniai: melisų, levandų, bobramunio, kvapiojo šalavijo, petitgraino, bosvelijos, neroli.

Kitą kartą būdami vonioje pagalvokite ar tai neturėtų būti kažkas daugiau nei švarinimosi procedūra J.

 

Kompresai

Kompresas – tai viena pagrindinių gydymo formų. Gabalėlis medžiagos, tvarsčio ar nedidelis rankšluostukas yra sudrėkinamas ir dedamas ant gydomos vietos. Kompresai būna šalti ir karšti.  

Karšti kompresai naudojami gydyti visiems sužeidimams, raumenų, reumatiniams, menstruaciniams skausmams, furunkulams ir dantų skausmui. Karštam kompresui paruošti reikės apie pusės litro vandens – tokios temperatūros, kad nereikėtų kentėti, ir 4 lašų pasirinkto eterinio aliejaus. Sulankstytą medžiagos gabalėlį ar tvarstį padėkite ant vandens paviršiaus ir leiskite, kad prisigertų. Tada nuspauskite vandens perteklių ir uždėkite ant gydomos vietos. Uždengite kompresą plėvele ar plastikiniu maišeliu, o tada rankšluosčiu. Galite švelniai aptvarstyti jei kompresas slysta ir nesilaiko vietoje. Pakeiskite nauju kompresu, kai tik šis atvės iki kūno temperatūros.

Šalti kompresai naudojami „šviežiam“ sausgyslių patempimui, sumušimams, patinimams, uždegimams, karščiavimui ir galvos skausmui gydyti. Šaltas kompresas ruošiamas taip pat kaip ir karštas, tik vanduo naudojamas atšaldytas ir kompresas keičiamas kai sušyla iki kūno temperatūros.

 

Bus daugiau!!!

<< grįžti prie straipsnių <<

Jūsų krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias

Kontaktai

Kaunas, Kęstučio 44
Tel.: 221303, 865998012
El.paštas: kaunas@ajurvedavisiems.lt
Darbo laikas:
I - 11-19
II - 11-19
III - 11-19
IV - 11-19
V - 11-19
VI - 11-16
VII - nedirbame
 

Duomenų apsaugos politika

Mes vertiname savo klientų saugumą, tad užsakymui įvykdyti reikalingi duomenys niekada nebus perduoti tretiesiems asmenims, nesusijusiems su užsakymo įvykdymu. 

Paspausdami mygtuką "Siųsti užsakymą" Jūs sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys bus naudojami tik užsakymo įvykdymo tikslu. Jūsų telefono numeris, pristatytmo adresas ir kontaktinis vardas bus pateiktas pristatymo kompanijai ir naudojamas tik siuntos pristatymo ir įteikimo tikslu. 

Jokie naujienlaiškiai ar informacija be atskiro Jūsų sutikimo nebus siunčiama.